TEDEN OTROKA NA NAŠI PODRUŽNICI

Po vsem, kar je prinesla korona, so se na Zvezi prijateljev mladine odločili, da bodo letošnji Teden otroka naslovili Razigran uživaj dan in tako poudarili pomen igre in igranja.

Na Prešernovi šoli smo teden otroka začeli nekoliko prej. V petek, 1. oktobra, nas je v Kranju čakalo presenečenje nad katerim je bdela učiteljica Saša Janša. Skupaj s Trkajem in dr. Saksido smo “rappali” pesmi iz zbirke Repki.

Živahno in zanimivo dogajanje se je nadeljevalo še ves teden. V torek, 5. oktobra, na dan učiteljev, so se otroci preizkusili v vlogi učiteljev in spoznali, da zna biti razlaganje snovi in skrb za red, kar zahtevna naloga. Čez teden smo veliko ustvarjali, okrasili naš spodnji hodnik, zelo resno vzeli narobe dan, v petek pa na šolskem igrišču pokazali plesne spretnosti. Vsak razred se je predstavil s plesom, ki ga je pridno vadil čez teden.

Mesec oktober je tudi mesec požarne varnosti. V petek, preden smo odvihrali domov, je potekala vaja evakuacije. Med poukom nas je presenetil zvonec, ki je naznanil nevarnost, hitro smo strnili vrste in mirno zapustili šolske prostore. Zunaj je že zavijala sirena hitrih gasilcev, ki so prevzeli nadzor nad dogajanjem.

ČETRTOŠOLCI NA DEBELEM RTIČU

Ko smo v ponedeljek zjutraj odhajali na pot, je bil dežnik skoraj obvezna oprema vsakega izmed nas, že na pol poti proti morju, pa se je pričelo jasniti in prvi jesenski dnevi so se prevesili v indijansko poletje. 🌞

Naši dnevi so bili kar dobro zapolnjeni z aktivnostmi. Zgodaj smo vstajali, veliko plavali, raziskovali naravo, se igrali … ob večerih pa tudi zabavali. Pohvaliti velja skrbno pospravljene sobe. Upamo, da je tudi doma tako.

PRVI ŠOLSKI DAN

Četudi je potrebno upoštevati kup priporočil, prav nič ne ustavi čarobnosti in pričakovanj, ki jih prinaša prvi šolski dan. Naj si bo nova šolska torba, novi copati, prazni zvezki, ki še dišijo po tisku ali veselje, da končno spet vidimo stare prijatelje in spoznamo nove.

Prvošolci so imeli letos prav poseben sprejem. Na prvi šolski dan jih je v družbi škrata Krančka pozdravil župan Kranja gospod Matjaž Rakovec. Učitelj Marko je mlado druščino razvedril s kamišibajem, spodbudno dobrodošlico pa sta skupaj z učiteljicami izrekla tudi ravnatelj Aleš Žitnik ter naša nova vodja šole učiteljica Petra Žontar.

Naj novo šolsko leto prinese čim več lepih spominov in polno mero znanja. 🌞

PRIPRAVE NA KOLESARSKI IZPIT

Že celo poletje nas spremlja kolesarjenje. Najprej smo nervozno spremljali Tour de France, potem so sledile olimpijske igre, sedaj ko nas že pozdravlja jesen, pa nam dneve lepšajo uspehi kolesarjev na driki po Beneluksu in Vuelti. Tisti najbolj vztrajni so čez vikend skočili s ponijem na Vršič, naši petošolci pa za začetek, preden se še sami podajo na cesto, pridno vadijo na poligonu. Zaenkrat je še bolj “tako tako” a z nekaj vaje bo tudi vijuganje med stožci šlo kot za šalo. Tudi počasi se daleč pride. Tisto, kar je najbolj pomembno je čelada na glavi in skrb za varnost.

RODITELJSKI SESTANEK za STARŠE PRVOŠOLCEV

Roditeljski sestanki z vsemi informacijami o delu na daljavo bodo v četrtek, 2. 9. 2021.

Za 1. a ob 17.00 v učilnici likovne vzgoje 1. hodnik spodaj. Matična šola
Za 1. b ob 18.00 v učilnici likovne vzgoje 1. hodnik spodaj. Matična šola
Za 1. c ob 17.00 v učilnici št 2. prva učilnica desno. Podružnica Kokrica
Za 1. č ob 18.00
v učilnici št 2. prva učilnica desno. Podružnica Kokrica

Starši, prosimo vas, da v kolikor imate možnost prinesete s seboj prenosnik. Nekaj prenosnikov bo na voljo v učilnicah. Na uvodni uri vam bomo pokazali, kako se bodo otroci vključili v pouk na daljavo, katera orodja in kako jih bomo uporabili. Dobili boste tudi uporabniška imena in gesla za dostop do oblaka365.

ZAČENJA SE NOVO ŠOLSKO LETO 2021/22

Vroče poletne počitnice se poslavljajo, šolski prostori pa že veselo čakajo na vse poletne zgodbe in utrinke, ki nas bodo greli še dolgo v jesen. Že v preteklih dveh letih smo dokazali, da znamo in zmoremo upoštevati vsa navodila in priporočila, zato v novo šolsko leto vstopamo pogumno in optimistično, da bodo šolska vrata ostala odprta vse do naslednjega poletja.

Prilagamo nekaj kratkih navodil za prvi šolski dan v sredo 1. septembra.

PRVOŠOLCI

 • Sprejem prvošolcev je ob 8.30 na športnem igrišču pred šolo.
 • Torbe prvi dan niso potrebne. Po kratkem programu bodo učenci odšli v razred, starši pa boste prejeli nekaj uvodnih informacij.
 • Od četrtka naprej imajo učenci pouk po urniku.
 • * V primeru, da v šoli niste naročili klobučka (ker ga imate že doma), le tega ob prihodu na sprejem oddajte učiteljici.

UČENCI 2. – 5. razreda

 • Pričnejo s poukom ob 8.20. V šolo se v primerni razdalji vstopa skozi glavni vhod s strani šolskega igrišča. Otroci so že dovolj samostojni, da v šolo vstopajo sami brez spremstva staršev.
 • Učenci 2. in 3. razreda imajo ure po urniku, učenci 4. in 5. razreda pa imajo dve uri ODS, naprej pa ure po urniku. URNIK – klik (zaenkrat še v prirejeni obliki. Na levi izberete razred.)
 • Jutranje varstvo bo organizirano za učence 2. in 3. razreda – od 6.30 do 8.15 (v prvi učilnici spodaj desno (št. 2)).
 • Vhodna vrata bodo odklenjena od 6.30 do 7.30 in od 8.10 do 8.20.
 • Podaljšano bivanje po pouku je od 11.50 do 16.30.
 • Učenci gredo lahko prvi dan iz podaljšanega bivanja domov prej le ob spremstvu staršev ali z njihovim pisnim dovoljenjem in privoljenjem učiteljic. Če otrok ta dan ne bo imel kosila, ne pozabite na odjavo.
 • Starši in skrbniki preberite tudi navodila (Prvi šolski dan …), ki ste jih od ravnatelja prejeli po aAsistentu.

… in še nekaj kar je vedno dobro upoštevati

 • PODPIŠITE copate, šolske potrebščine in tudi oblačila. Vsako leto namreč zaman iščemo lastnike pozabljenih oblačil.
 • Na poti v šolo in iz šole PREVIDNO po pločniku ali robu cestišča. Drugošolci ne pozabite na rumene rutke!
 • … in seveda to šolsko leto še vedno pozorno spremljamo “semaforje” 🙂 Upoštevamo razdaljo, uporabljamo maske, umivamo roke, zračimo učilnice … vestno opravljamo domače naloge, sproti ponavljamo in utrjujemo obravnavano snov, skrbimo za čitljivo pisavo in urejene zvezke … predvsem pa, ne obupajmo nad sabo, ko bo kakšen dan težko in bo šlo vse narobe. Za vsakim dežjem posije sonce! 🌞

POLETNI PREDAH OD ŠOLE

Brez potrpežljivosti, strpnosti, spodbude in podpore drug drugemu bi bilo letos težko. Vsak na svoj način, a po svojih najboljših močeh, smo vsi otroci, starši in učitelji prispevali, da je šolsko leto prispelo na zadnjo postajo. 🏆🥇

Najbrž smo vsi veseli počitnic, ko bodo računalniki zaprti, baterije na pametnem telefonu ne bo treba polniti več kot štirinajst dni, ko bomo pozabili, da obstaja zoom ali aplikacija Teams in bodo glavni problem škodljivci na vrtu ter premalo prostora v prtljažniku ali nahrbtniku.

Močno bomo navijali za vse naše tekmovalce na poletnih olimpijskih igrah, vmes bomo prebrali kakšno dobro knjigo, rešili kakšno križanko in upali na kakšno kapljo dežja, da suša ne bo prehuda.

Z vsak slučaj pa še nekaj informcij:

 • Prevzem spričeval je možen do 15. 7. in od 23. 8. 2021 pri vodji šole na Kokrici.  
 • Na spletni strani – KLIK je objavljen seznam vseh gradiv, ki jih bodo učenci potrebovali v naslednjem šolskem letu, seznam natančno preberite in kupite le tisto, kar je navedeno.

Do septembra smo na “OFF”.

JUNIJSKI UTRIP PRI NAŠIH PETOŠOLCIH

Toliko doživetij, preizkušenj, presenečenj, smeha pa tudi joka se zgodi v petih letih, da se takole ob koncu leta prav težko poslovimo od naših petošolcev. Kljub temu, da se šolsko leto včasih kar vleče, pa je bil mesec junij kar malce prekratek za vse aktivnosti, ki so bile v planu.

V okviru športnega dne so se podali po kanjonu reke Kokre, kjer so spoznali pomen reke Kokre in njenega brega v preteklosti. Urili so ročne spretnosti pri izdelovanju mlina na veter, spoznavali različna orodja za obdelavo lesa in pomagali drug drugemu. Za konec, čisto zadnji večer, pa še prespali v šoli. Poskrbeli so za pester gledališko obarvan večerni program. Zaigrali so gledališko predstavo z naslovom Tistega lepega dne ter si tako pridobili igralske, scenografske in kostumografske izkušnje.