VESELI DECEMBER

Mesec december nam je s prvimi snežinkami prinesel pravo praznično vzdušje. Nizke temperature so pripomogle, da je sneg obstal vse do počitnic in poskrbel, da smo veliko časa namenili gibanju na svežem zraku.⛄❄️

Seveda je bilo tudi v učilnicah moč opaziti polno delovne vneme. Veliko je bilo spraševanja in testov, saj se bliža zaključek prvega ocenjevalnega obdobja. Pridno smo brali knjige za bralno značko in ugibali, koliko knjig sestavlja novoletno jelko v naši šolski knjižnici. Ustvarjali smo praznične izdelke, vadili in se snemali za prireditev ob Dnevu samostojnosti in enotnosti, za katero sta tokrat poskrbela učiteljica Alenka S. in učitelj Matic. Čisto zadnji šolski dan pa nas je v razredih obiskal tudi dedek Mraz.

PO JUTRU SE DAN POZNA

pravi vsem dobro poznan pregovor. Zato je dobro in pametno, da se na nov dan pripravimo že večer prej. Poskrbimo, da je šolska torba “opremljena” glede na urnik, pripravimo oblačila, ki jih bomo zjutraj nadeli nase in seveda odidemo v posteljo dovolj zgodaj, da imamo zjutraj čas za miren in zdrav zajtrk. Da bi izboljšali svoje navade že nekaj let vsak tretji petek v novembru začnemo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letošnji je potekal pod sloganom “Zajtrk s sadjem – super dan!” V okviru naravoslovnega dne smo razmišljali o zdravem načinu prehranjevanja, spoznavali kaj je to lokalno pridelana hrana, delili okusne recepte, likovno ustvarjali in seveda k vsemu skupaj dodali še gibanje na svežem zraku.

MAMUTOV TEK 2021

Čeprav se letos kot šola nismo posebej prijavili na Mamutov tek, smo zelo veseli, da se je nekaj mladih tekačev teka kljub temu udeležilo. Seveda smo stališča, da je važno sodelovati in ne zmagati, a njihov uspeh je res vreden pohvale. BRAVO in ČESTITKE!

BONJOUR, JE SUIS LA SOURIS

Na pobudo učiteljice Tanje sta v sredo pred počitnicami v goste prišla igralca Maša Jazbec in Rok Kravanja, ki sta nas nasmejala ob prigodah male miške. Čeprav je bila predstava dvojezična (v slovenskem in francoskem jeziku), smo imeli na koncu občutek, da tudi sami znamo francosko. Tako izvirno in igrivo sta prepletala elemente plesa, glasbe ter gledališča, da je 45 minut minilo kot bi mignil.

PLEZALNI ŠPORTNI DAN

Tokrat se je učitelj Matic odločil za nekoliko drugačen športni dan. Pripravil je seznam, po katerem se je vsak dan v tednu eden izmed razredov odparvil v Plezarno. Čakalo nas je dopoldne na plezalni steni. Najprej smo se dobro ogreli nato pa se po skupinah preizkusili v različnih plezalnih nalogah. Opazili smo, da je med nami kar nekaj spretnih in močnih plezalcev, ki so z oprimki že zelo dobri prijatelji.

TRETJEŠOLCI V OSILNICI

Po dolgem času so se naši tretješolci končno spet odpravili v deželo Petra Klepca. V odročne a zelo prijetne kraje ob reki Kolpi, kjer ni čutiti vsakodnevnega vrveža in hitenja, kjer se čas malce ustavi, življenje pa mirno teče dalje.

Otroci so čez teden pridno izpopolnjevali različne tehnike plavanja, raziskovali Osilnico, plezali, se preizkusili v lokostrelstvu, predvsem pa se navajali na samostojnost in sobivanje. Ko so se v ponedeljek vrnili nazaj v šolo, so nam sporočili, da je bilo “zelo fajn”.

TEDEN OTROKA NA NAŠI PODRUŽNICI

Po vsem, kar je prinesla korona, so se na Zvezi prijateljev mladine odločili, da bodo letošnji Teden otroka naslovili Razigran uživaj dan in tako poudarili pomen igre in igranja.

Na Prešernovi šoli smo teden otroka začeli nekoliko prej. V petek, 1. oktobra, nas je v Kranju čakalo presenečenje nad katerim je bdela učiteljica Saša Janša. Skupaj s Trkajem in dr. Saksido smo “rappali” pesmi iz zbirke Repki.

Živahno in zanimivo dogajanje se je nadeljevalo še ves teden. V torek, 5. oktobra, na dan učiteljev, so se otroci preizkusili v vlogi učiteljev in spoznali, da zna biti razlaganje snovi in skrb za red, kar zahtevna naloga. Čez teden smo veliko ustvarjali, okrasili naš spodnji hodnik, zelo resno vzeli narobe dan, v petek pa na šolskem igrišču pokazali plesne spretnosti. Vsak razred se je predstavil s plesom, ki ga je pridno vadil čez teden.

Mesec oktober je tudi mesec požarne varnosti. V petek, preden smo odvihrali domov, je potekala vaja evakuacije. Med poukom nas je presenetil zvonec, ki je naznanil nevarnost, hitro smo strnili vrste in mirno zapustili šolske prostore. Zunaj je že zavijala sirena hitrih gasilcev, ki so prevzeli nadzor nad dogajanjem.

ČETRTOŠOLCI NA DEBELEM RTIČU

Ko smo v ponedeljek zjutraj odhajali na pot, je bil dežnik skoraj obvezna oprema vsakega izmed nas, že na pol poti proti morju, pa se je pričelo jasniti in prvi jesenski dnevi so se prevesili v indijansko poletje. 🌞

Naši dnevi so bili kar dobro zapolnjeni z aktivnostmi. Zgodaj smo vstajali, veliko plavali, raziskovali naravo, se igrali … ob večerih pa tudi zabavali. Pohvaliti velja skrbno pospravljene sobe. Upamo, da je tudi doma tako.

PRVI ŠOLSKI DAN

Četudi je potrebno upoštevati kup priporočil, prav nič ne ustavi čarobnosti in pričakovanj, ki jih prinaša prvi šolski dan. Naj si bo nova šolska torba, novi copati, prazni zvezki, ki še dišijo po tisku ali veselje, da končno spet vidimo stare prijatelje in spoznamo nove.

Prvošolci so imeli letos prav poseben sprejem. Na prvi šolski dan jih je v družbi škrata Krančka pozdravil župan Kranja gospod Matjaž Rakovec. Učitelj Marko je mlado druščino razvedril s kamišibajem, spodbudno dobrodošlico pa sta skupaj z učiteljicami izrekla tudi ravnatelj Aleš Žitnik ter naša nova vodja šole učiteljica Petra Žontar.

Naj novo šolsko leto prinese čim več lepih spominov in polno mero znanja. 🌞